De spiertest op de proef gesteld – kinesiologie


—————————————————–

BRONWATER OF BRAK WATER?

Een experiment met de spiertest

Skeptici onderzochten of het mogelijk is om bronwater van zout water te onderscheiden met behulp van een spiertest. De uitkomst van het experiment had een waarschijnlijkheid van 3%. Toch viel het wat tegen.

De spiertest op de proef gesteld – kinesiologie

Als je Google op “Kinesiologie” kom je hoog in de lijst deze pagina tegen. Het gaat over de spiertest en in dit geval over de spiertest met de O-ring (o.a. Roy Martina). Op mijn site: orthokin.nl kan de lezer via via er achterkomen hoe ik spiertest en wat zijn de voorwaarden zijn voor een goede spiertest (volgens mij).

Omdat ik het een heel goed medium (spiertesten) vind, wil ik hier vandaag maar eens over delebereren.

Ga even terug met mij naar 1989. Ik zit in een klas van Touch for Health I en ik heb geen idee wat ik hier doe, anders dat ik weet dat ik iets ga doen met spieren en acupunctuurpunten. Dit is immers de inhoud van het boek “Toets van Gezondheid” (1) dat ik jaren geleden (1980) had gekocht. En waarvan ik toen ook al niet wist wat ik er mee moest.

Als je echter dit boek leest vanuit de ogen van een spiertester, dan lees je in enkele alineas waar het om gaat. En dat is correct. Het resultaat was anders. Ik las over de alinea heen. Vanaf het moment dat bij mij op de armen werd gedrukt was ik verkocht voor jaren (Zelfs tot nu toe).

Nu is gespecialiseerde kinesiologie het onderwerp en spiertesten is het mechanisme waarmee we “met het lichaam in dialoog gaan” (2).

Wat gebeurde er de eerste keer? Ik bracht mijn armen naar voren en mijn testmaatje drukte op mijn armen. Wat dacht je wat! Mijn armen gingen floep naar beneden. Ik kon ze niet tegenhouden. Ik leerde dit spelletje in hetzelfde weekend ook te spelen maar eenmaal thuisgekomen moest ik het daar ook tonen. Het resultaat was ‘Pet’. Ik hoefde hierover gelukkig niet haar huis te schrijven, want daar was ik al.

Het bracht mij in verwarring. Dus nog maar een cursus en nog één en nog één. Da’s goed voor de business! Slecht voor mijn portomonee! … Maar … mijn eigen waarde groeide, ik veranderde! Het was het beste wat ik ooit heb mogen meemaken. Niet vanwege het spiertesten, maar vanwege de correcties die inherent zijn aan gespecialiseerde kinesiologie. (Edu-kinesiologie / Three in One Concepts, Touch for Health, Applied Physiology in mijn geval)

Of ik het nu eindelijk onder de knie heb vraag je je af? Ja, ik durf te zeggen van wel. In het begin was ik een Apostel. Iedereen moest en zou het “goede woord” horen. Velen wilden het horen of niet, maar weinigen wilden het ondergaan/voelen. En dat is nou net waar het omgaat.

Het is geen kennismechanisme het is een voelmechanisme. Door te doen/voelen komen we nader tot emotie/voelen dan door er schitterende verhalen en ideeën ovet te hebben. En daar gaat elke scepticus op stuk. 

I feel therefore I am.

Ik kan het sceptisisme van de onderzoekers begrijpen en ik ben met mijn testen zelf ook zo sceptisch mogelijk, maar bij mij gaat het niet of ik kan “dowsen”. Ja, dat kan ik niet! Daar ga ik vaak op stuk, daarom zal ik niet mee kunnen doen aan de prijsvraag.Jammer want dan had ik mooi mij studiegeld terug!

Er zijn – zoals in de aanleiding van dit schrijven al aangegeven – teveel rationele emotieve variabelen die maken dat “dowsen” meer een gelukstreffen wordt dan een vaardigheid! En dat is ook niet het doel van de spiertester met kinesiologische inslag.

Wat ik wel kan?! Waarnemen wat er gebeurt en actie ondernemen om een ongewenst gegeven (blokkade, zwakke plek/sterke plek = afhankelijk van de vraagstelling) op te heffen en dat doe je door visualisatie, warmte, massage, vasthouden etc. En dat waarnemen doe ik met:
1. de “gecertificeerde” spiertest (3),
2. het aanvoelen van het gebeuren in mijn eigen lichaam,
3. het associëren met situatieve gegevenheden (gebeurtenissen voor of tijdens de sessie).

Ik ben ervan overtuigd dat elke rechtgeaarde spiertester deze handelingen onderschrijft.

En geloof mij … het is een heerlijke ervaring als je waarneemt wat je waarneemt en dat je er iets aan kan doen om die waarneming te veranderen, uitgaande van de door jou en je testpersoon gestelde randvoorwaarden.

Een van de simpelste dingen die je kunt doen is de body scan. Met bovenstaande opsomming in gedachten, krijg je al vaak een idee waar lichaam (2) het vandaag over wil hebben.

Tegenwoordig? Tegenwoordig moet men maar vragen of ik hen wil helpen. Ik leg tegenwoordig de verantwoordelijkheid voor verandering bij de ander. Eigen verantwoordelijkheid nemen voor je leven is het motto van deze eeuw! En soms heeft het werk diepe impact en soms niet.

Over de variabiliteit van de redenen voor slagen kunnen we ook wel een boom opzetten. Doe ik niet, maar toch!

1) “Toets van Gezondheid” was het leerboek van Touch for Health
2) “Lichaam” is hier spreektaal. Lees: lichaam-geest-ziel.

3) De gecertificeerde spiertest is een spiertest die goed werkt, ook na gebruikmaking van de spierspoeltjestechniek (spindle celll technique) gebasseerd op het spierspoelmechanisme.

Advertisements

About quinten

Practitioner of Specialized Kinesiology, The Netherlands
This entry was posted in body scan, kinesiologie, muscle monitoring, muscle test, spierspoelmechanisme, spiertest, spindle cell, sterk, zwak. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s