Migraine! Boink, boink, mag het iets minder


Technorati Tags: , , , , , , ,

——————————–

Migraine is geen ‘gezeur’

Migraine is voor lijders een zeer belasting met ingrijpende gevolgen voor hun werk en hun privé-leven. Het is ook meer dan alleen maar hoofdpijn. Naast de (vaak bonkende) hoofdpijn die heel ernstig kan zijn, kan je ook  misselijkheid, braken en overgevoeligheid voor licht, geluid en geuren ervaren. De migrainelijder ligt tijdens een aanval vaak het liefst muisstil in bed met de gordijnen dicht en zonder geluid om zich heen. Er zijn nu al goede geneesmiddelen, maar er is zeker behoefte aan betere.

Neusspray, een verrassend perspectief

In zijn promotieonderzoek “Nasale toediening van migrainemedicijnen’ beschrijft Hugo van der Kuy zijn bevindingen bij de effecten van “vitamine B12 dat direct in de bloedbaan wordt opgenomen via het neusslijmvlies”.  Want zijn methode: neusspray, bleek verrassend perspectief te bieden.

Toedienen! Rechtstreeks in de bloedbaan is de sleutel

Nemen we vitamine B12 (en B9) in tabletvorm – om het in de darmen te laten opnemen – dan blijkt dit nauwelijks effect te hebben. Reden voor dit verschijnsel is functioneel B12-tekort: Een verschijnsel dat veroorzaakt wordt door het niet adequaat kunnen opnemen van B12 uit het voedsel in het maag/darmkanaal. Deze stof moet – wil het werkzaam worden ingezet – rechtstreeks in de bloedbaan worden opgenomen. Daarbij valt te denken aan de injectie, maar velen ondervinden bij het denken aan een injectie al stress. Deze stress blijkt onnodig als we de directe opname door bloedhaarvaatjes in het slijmvlies (in de neus of in de mond) hanteren. Neusspray, mondspray (vitamist) of zuigtablet (12BWell, Orthica, Nutramin) zijn hierin geldige alternatieven.

Cobalomine (B12) wordt zo genoemd omdat het het metaal Kobalt in de chemische verbinding vasthoudt. Er zijn vele varianten cobalamine-verbindingen. B12 wordt voor het lichaam aangeboden in de vormen cyanocobalamine en hydroxycobalamine.

Cyanocobalamine en hydroxycobalamine

 • Cyanocobalamine: De binding aan cyanide is zeer sterk en is chemisch zeer stabiel. Daarom is cyanocobalamine de vorm van B12 die bij voorkeur gebruikt wordt in pillen. In droge vorm (in de lucht) blijft cyanocobalamine zelfs bij 100 graden Celsius enige uren stabiel. Onder invloed van ultraviolet licht of sterk zichtbaar licht valt cyanocobalamine slechts langzaam uiteen, waarbij de cyanidegroep afgesplitst wordt en het molecuul verandert in hydroxycobalamine. Na zeer langdurige blootstelling aan zichtbaar licht en/of ultraviolet licht verandert cyanocobalamine onomkeerbaar in een inactieve stof.
 • Hydroxycobalamine: Is redelijk stabiel en wordt bij voorkeur gebruikt in injecties. Het wordt beter vastgehouden door het lichaam dan cyanocobalamine. Ook hydroxycobalamine moet niet al te veel aan licht worden blootgesteld.

Benodigde hoeveelheid B12 (cobalamine) nodig voor herstel

Onderzoekers van de Universiteit Wageningen hebben nagegaan “welke dosis vitamine B12 nodig is om een mild tekort aan vitamine B12 bij personen van 70 jaar en ouder te herstellen?”. Het bleek dat een dagelijkse dosis van ongeveer 500 tot 1000 microgram vitamine B12 een tekort kon herstellen. Dit is meer dan 200x de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (RDA) vitamine B12. B12 is wateroplosbaar. Overmaat aan B12 wordt derhalve makkelijk via de urine uitgescheiden.

Verminder migraine met B12

Hugo van der Kuy heeft in zijn onderzoek sterke aanwijzingen gevonden dat vitamine B12 vooral bij de middelzware en zware migraine aanvallen tot een aanmerkelijke reductie leidt.

“Ruim een halvering. Bij de groep die het beste op de behandeling reageerde, liep het aantal aanvallen per maand terug van 5,2 naar 1,9. Bij sommige patiënten bleven de aanvallen zelfs helemaal weg.”

“Het is stikstofoxide die helemaal aan het begin van een migraineaanval een belangrijke rol speelt. Vitamine B12 helpt deze stof ‘weg te vangen’. Daarbij is het belangrijk dat de vitamine B12-spiegel constant hoog wordt gehouden. Die dagelijkse extra B12 aanvulling is dan [broodnodig] gewenst”, concludeert Hugo van der Kuy.

Bronnen:
>> 
http://www.orbisconcern.nl/actueel/archief_zkh/2003/2003_act_zkh_042.php
>> http://www.lifechallenges.org/door/migraine_headaches.html
>> http://www.vitamine-info.nl/nieuws/zeer_hoge_dosis_vitamine_b12_nodig_voor_herstellen_tekort
>> http://home.hccnet.nl/michel.post/B12/HOOFD2.HTM

Advertisements

About quinten

Practitioner of Specialized Kinesiology, The Netherlands
This entry was posted in 12Bwell zuigtablet, B12-tekort, injectie, mondslijmvlies, vitamine B12, wateroplosbaar. Bookmark the permalink.

0 Responses to Migraine! Boink, boink, mag het iets minder

 1. > how and where can I get this nosespray?
  > Do I need to consult my docter first or can I go to the pharmacist?

  http://www.yuliv.nl/vitamine_B12

  Hallo Mariette, natuurlijk kan je naar je dokter gaan. Je kunt het waarschijnlijk terecht bij de apotheek.
  Lees bijvoorbeeld het boek van Theo Wijlhuizen.

  Terwijl ik je “aanvoel”, krijg ik de “indruk” dat je speelt met emoties tussen “Equality en GRIEF_AND_GUILT” (Three In One Concepts).
  Mijn suggestie is dan ook doe daar wat mee!

  Huib Salomons

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s