Vitamine B-complex en vitamine B12 in het bijzonder


Technorati Tags: , , , , ,

————————-

Over het vitamine B-complex

B-complex werd kort na vitamine A ontdekt. Aanvankelijk dacht men dat het om één vitamine ging. Echter, toen vitamine C, vitamine D en vitamine E al een naam hadden gekregen, bleek vitamine B uit meerdere, afzonderlijke vitamines te bestaan. Daarom kregen ze de cijfers 1 tot en met 17 mee. Uiteindelijk bleek dat bepaalde vitamines uit het B-complex niet de eigenschappen van een vitamine bezaten. Ze vielen dus weer af. Dat is de reden, dat er van die vreemde gaten in de nummering zijn ontstaan.

Overzicht van de vitaminen uit de B-groep

Hierna geven we een overzicht van de 13 verschillende vitaminen B. Welke rol spelen ze in het lichaam, in welke voedingsstoffen vinden we ze terug en wie kan best supplementen van deze vitaminen innemen.

—————————————————————————————————

 1. Vitamine B1 (Thiamine) = Speelt een rol in de omzetting van suikers in energie. Bij een gebrek aan vitamine B1 ontstaat vermoeidheid, gewichtsverlies en rusteloosheid.
 2. Vitamine B2 (Riboflavine) = Speelt een belangrijke rol bij de productie van rode bloedcellen. Deze zorgen voor het zuurstoftransport in het bloed. Een tekort aan vitamine B2 kan dus leiden tot bloedarmoede.
 3. Vitamine B3 (Niacine: nicotinezuur en nicotinamide) = Vermindert de ontwenningsverschijnselen als je wil  stoppen met roken. Ook bij reuma en migraine is dit supplement wenselijk.
 4. Vitamine B5 (Pantotheenzuur) = Maakt je lichaam weerbaar tegen infecties en vermijdt allergieën. Daarnaast is het effectief tegen een lage bloedsuikerspiegel.
 5. Vitamine B6 (Pyridoxine of Adermine) = Speelt een belangrijke rol in de stofwisseling. Het is nodig bij de opbouw en afbraak en transport van aminozuren. Daarnaast reguleert het de werking van een aantal hormonen en is het belangrijk voor de afweer, groei, bloedaanmaak en het zenuwstelsel. Pyridoxine speelt ook een rol bij de cholesterolstofwisseling en de aanmaak van prostaglandinen.
 6. Vitamine B8 (Biotine en was vroeger ook bekend als vitamine H) = Een tekort aan biotine komt nauwelijks voor, maar het kan gebeuren als je teveel rauwe eieren eet. In rauwe eieren zit namelijk avidine dat zich aan biotine bindt en zo belemmert dat het wordt opgenomen.
 7. Vitamine B9/B11 (Foliumzuur) = Is belangrijk bij de aanmaak van bloed. Een tekort kan dan ook tot bloedarmoede leiden.
 8. Vitamine B12 (Cobalamine) = De enige bekende verbinding in een levend organisme waarin kobalt voorkomt. Cobalamine wordt geproduceerd door darmbacteriën. Het is onmisbaar voor de aanmaak van rode bloedlichaampjes en bij de aanmaak van de nucleïnezuren; de bouwstenen van DNA. Reguleert de aanwezigheid van Homocysteine. Een teveel aan Homocysteine is schadelijk voor zenuwcellen, hart en bloedvaten. Een tekort aan vitamine B12 leidt uiteindelijk tot een vorm van bloedarmoede (pernicieuze anemie) en neurologische gevolgen zoals tintelingen in de vingers (paraestesie), geheugenverlies, coördinatiestoornissen (ataxie) en spierzwakte in de benen. Dus met uit werking op van het centraal zenuwstelsel en het perifeer zenuwstelsel.
 9. Vitamine B15 (Pangaamzuur) = Komt in alle cellen voor. Wordt daar geproduceerd als een tussenproduct van de omzetting van choline naar glycine. Zorgt voor meer zuurstof in de spieren en de hersenen en verhoogt de aanmaak van antistress hormonen. Kan door het lichaam zelf worden aangemaakt.
 10. Amygdaline, ook Laetril (“Vitamine B17”) = Blijken zeer effectief tegen verschillende soorten kanker. Kan door het lichaam zelf worden aangemaakt. De naam “vitamine B17” wordt daarom niet meer gebruikt.
 11. Inositol = Belangrijke rol als signaalstof (“second messenger”) in de lichaamscel. Kan door het lichaam zelf worden aangemaakt.
 12. Choline = Belangrijk voor structuur celmembraan, neurotransmitteraanmaak (acetylcholine) en methyldonor in methyleringsreacties. Kan door het lichaam zelf worden aangemaakt.

(http://nl.wikipedia.org/wiki/Vitamine_B, http://nl.wikipedia.org/wiki/Vitamine)

—————————————————————————————————

Vitamine B-complex wateroplosbaar

Het vitamine B-complex is vooral belangrijk voor het haar, de huid, de ogen, het hart, de spijsvertering en het zenuwstelsel. Het geheel is een actief onderdeel bij de omzetting van eiwitten, vetten en koolhydraten uit ons voedsel in energie en celbouwstoffen. Vitaminen B zijn in wateroplosbaar, wat wil zeggen dat een teveel aan deze vitaminen het lichaam via de urine verlaat.

Samenwerking van vitaminen belangrijk voor ons welzijn

Deze vitaminen werken onderling nauwkeurig samen en komen meestal gegroepeerd voor in voedingsmiddelen. Dit wil zeggen dat wanneer men een tekort van één bepaald vitamine uit de groep heeft, meestal ook een tekort aan andere vitaminen B opduikt. Bovendien zorgt de inname van één bepaald vitamine uit het complex ervoor dat de behoefte aan andere vitaminen B toeneemt.

Bijvoorbeeld Foliumzuur (B9/B11), Pyridoxine (B6) en Cobalamine (B12) zijn alle drie onder meer betrokken bij:

 • de vorming van nucleotiden, bouwstenen van het erfelijk materiaal (RNA en DNA) in de cellen van het lichaam.
 • de afbraak van proteïnen en de vorming van hemoglobine, de component in rode bloedcellen die zuurstof en koolstofdioxide transporteert.

Als zodanig zijn deze drie (Foliumzuur (B9), Pyridoxine (B6) en Cobalamine (B12)) momenteel belangrijk vanwege hun rol bij de bescherming tegen hart- en vaatziekten, aangeboren afwijkingen en miskramen, zenuwaandoeningen.

In de vorm van verschillende tetrahydrofolaten zijn voedingsfolaat en foliumzuur (B9) als coenzym betrokken bij de overdracht van groepen met één koolstofatoom (zoals methyl-, methyleen- en formylgroepen). Pyridoxine (B6), Cobalamine (B12) en Betaïne spelen in dit proces een ondersteunende rol. Deze reacties zijn op diverse plaatsen in de stofwisseling terug te vinden. (http://nl.wikipedia.org/wiki/Foliumzuur)

Het kan niet genoeg worden benadrukt dat bij toediening B12 mogen B9/B11 en B6 niet worden vergeten of het nu is via intramusculaire injecties, zuigtabletten (Orthica of 12BWell) of sprayvitaminen. De samenwerking van vitaminen is belangrijk voor ons welzijn. Bij zuigtabletten (Orthica  of 12BWell) en sprayvitaminen (KareMore) absorberen dicht tegen de oppervlakte van het mondslijmvlies liggende haarvaatjes de nutriënten binnen seconden, waarna het direct in de bloedbaan wordt opgenomen.

“Op het einde van het onderzoek werd opnieuw een echografie genomen. De resultaten waren verrassend: de ophoping van de arterioscleroseplakken, samen met de vermindering van het homocysteïne, was teruggelopen bij de vitaminegroep …. en was toegenomen bij de placebogroep.” (

Advertisements

About quinten

Practitioner of Specialized Kinesiology, The Netherlands
This entry was posted in 12Bwell zuigtablet, centraal zenuwstelsel, karemore, mondslijmvlies, samenwerking | vitaminen, vitamine B12, wateroplosbaar. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s