Moe, moe, moe, moe! Kan B12 mij helpen?


Technorati Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

———————————————————–

Vitamine B12 reguleert homocysteïne

Methionine aan de basis  —  Methionine en Tryptofaan zijn eiwitten die de “Start”-informatie bevatten voor een ribosoom om eiwittranslatie van mRNA (messengerRNA, boodschapperRNA) te initiëren. Methonine wordt daarop in het molecuul opgenomen in de N-site van alle eiwitten in eukaryoten en archaea. Aan het eind van de translatie wordt deze N-site door post-translatie modificatie weer verwijderd. Het aminozuur Methionine is dus belangrijk in de vorming van ribosomen, die op zich weer belangrijk zijn in de vorming van eiwitten. Dit alles gebeurt dus in de cellen, op celniveau.

Methionine nemen we op uit voedsel dat we tot ons nemen in een directe vorm of in de vorm van methionine-bevattende eiwitten. Methionine kan worden gevonden in sesamzaad, Brazil noten, vis, vlees en enkele andere plantzaden. De meeste fruitsoorten en groenten bevatten erg weinig Methionine, behalve spinazie, aardappelen. (bron: Wikipedia)

Homocysteïne een onmisbare schakel die onder controle moet worden gehouden  — In planten en microorganismen via splitsingpaden die werken op basis van Aspartic zuur en Cysteine. In dit proces komt uit Methionine onder andere Homocysteïne vrij, dat weer omgezet kan worden in Cysteïne. Zo kan het weer in de cyclus worden opgenomen.

Verhoogde niveaus van Homocysteïne kunnen oorzaak zijn van hart en vaatziekten, diabetis mellitus en impotentie. De combinatie van vitaminen B9 (foliumzuur), B6 (pyridoxine), B12 (cobalamine) helpen het niveau van Homocysteïne reguleren. (bron: Wikipedia)

Cobalamine, vitamine B12  —  Vitamine B12 is belangrijk voor het “je gezond voelen”. Niemand kan zonder de nodige minime hoeveelheid cobalt, die belangrijk is voor gezonde zenuwcellen, en het reguleren van homocysteïne bij de aanmaak van DNA. DNA is het genetisch materiaal in alle levende cellen.
Het maagzuur (HCL) zorgt dat B12 vrijkomt uit eiwit tijdens de voedselverwerking. Vrije B12 bindt zich met de Intrisieke Factor (IF) opdat het in de bloedbaan kan worden opgenomen en haar zuiverende werking kan hebben. De Intrinsiek Factor (IF) is een eiwit (glycoproteìne) dat door de maagwand wordt uitgescheiden. Cobalamine komt voor in verschillende verbindingsvormen: Cyanocobalamine, Hydroxocobalamine, Methylcobalamine en Adenosylcobalamine. Waarvan de B12-verbinding Methylcobalamine de uiteindelijke verbinding is waar het lichaam haar werkzaamheid uit haalt bij het reguleren van homocysteïne.

Vitamine B12 is te vinden in vis, melk, melkproducten, eieren, vlees en gevogelte.
Vitamine B12 verlaagt het niveau van homocysteïne, dat in hoge dosis schadelijk is voor het zenuwstelsel, hart en bloedvaten.

Karakteristieke tekenen van B12-tekort (cobalamine deficiëntie) zijn onder andere moeheid, zwakte, duizeligheid, constipatie, flatulentie, verlies van eetlust, gewichtverlies. B12 tekort kan leiden tot neurologische veranderingen zoals verlies van gevoel, tintelingen in de handen en voeten. Zo ook tot moeite met handhaven van emotioneel evenwicht, verwarring en geheugenproblemen.

Onder normale omstandigheden kunnen we in deze regio er van uitgaan dat we aan B12 in de voeding geen tekort zullen hebben. Er zijn dan andere factoren in het spel zoals slechte voedselopname als gevolg van verminderde werking van het maagdarmkanaal, dit noemt men een functioneel vitamine B12-tekort.

Een lage hoeveelheid B12 in het bloed geeft een verhoogde kans op diverse ziekten zoals: botverzwakking, depressie, dementie, hart- en vaatziekten en ja, zelfs kanker. Daarnaast blijkt in de praktijk dat hoge dosis vitamine B12 sportprestaties en herstel daarvan bevordert. (zie ook Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Homocysteine)

Een hoge dosis vitamine B12 in het bloed heeft een pijnstillende werking en kan even effectief zijn bij bestrijding van pijnklachten als Indometacine dat behoort tot de categorie ontstekingsremmers (NSAID’s), waartoe ook Ibuprofen en Naproxen behoren.

12BWell zuigtabletten

Vitamine B12 kan worden toegediend door intramusculaire injecties of het nuttigen van 12BWell zuigtabletten.

In het verleden kon een dergelijke dosis alleen door middel van injecties toegediend worden. Door Internist Wijlhuizen is een unieke zuigtabletvorm 12BWell ontwikkeld die eenvoudig is in te nemen. Via deze site en de samenwerkende steunpunt apotheek verstrekt Internist Wijlhuizen de speciale vorm en hoge dosis vitamine B12, 12BWell zuigtabletvorm die niet in de winkel of via uw huisarts verkrijgbaar is. Indien Internist Wijlhuizen u de 12BWell zuigtablet adviseert kunt u dit gedurende drie maanden nabestellen via deze site na het verplichte digitale consult te doen. Daarvoor moet je wél jezelf aanmelden op de website ende vragenlijsten invullen!

Dus wIlt u weten hoe het met u gesteld is, meld u aan op http://mijn.vaakmoe.nl/ en vul de vragenlijst in en laat u begeleiden door T. Wijlhuizen (internet-dokter).

>>keyword: chronische vermoeidheid b12
>> http://www.vaakmoe.nl (12BWell zuigtablet)
>> http://www.stichtingb12tekort.nl/
>> http://www.cmaj.ca/cgi/content/full/171/3/251
>> http://www.positivehealth.com

Advertisements

About quinten

Practitioner of Specialized Kinesiology, The Netherlands
This entry was posted in 12Bwell zuigtablet, cobalamine, homocysteïne, intrinsieke factor, vaak moe, vitamine B12 and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s