Lekkende darm (Leaky Gut Syndrom)


Definitie: “Lekkende darm”

Vergrote permeabiliteit of doorlaatbaarheid van de darm of ingewanden. Met andere woorden er gaan meer dan alleen voedselmoleculen door de darmwand. Grotere, andere en ongewenste vormen  bereiken de bloedbaan om daar schade aan het lichaam aan te richten waar het lichaam het toelaat.

Het is de natuur van van de Natuur om dingen op te bouwen en af te breken. Het is niet goed en het is niet slecht. In onze ogen is het alleen maar ongewenst!

 Wat is een “lekkende darm” ?

In essentie gaat het over een verschijnsel van meer doorlatend worden van de ingewanden . 

Als de inwendige darmwand door bepaalde oorzaken ontstoken of beschadigd wordt,  heeft dit voor gevolg dat er steeds grotere ruimtes komen tussen de cellen van de darmwand en hierdoor lekken bacteria, gisten, gifstoffen en voedsel naar binnen in de bloedbaan.

Chemische gevoeligheid , arthritis , chronische vermoeidheid, fibromyalgia en (…), zijn o.a. uiteindelijk het gevolg.

Ook wordt de beschermende laag van IgA (immunoglobuline A) in de ingewanden aangetast waardoor het lichaam niet meer kan afrekenen met protozoa, bacteria, virussen,  en gisten zoals candida.

Deze kunnen zich ook verplaatsen doorheen de darmwand , in de bloedbaan en zijn in staat overal elders in het lichaam infecties op te zetten . Maar dit is allemaal nog niet het ergste.

Mogelijke gevolgen  van een “lekkende darm”?

Het ergste is de vorming van antilichaampjes. Deze verspreiden zich en zien er gelijkaardig uit als antigenen op onze eigen weefsels. Met als gevolg dat als antilichaampjes deze aanvallen, ze meteen ook onze eigen weefsels aaanvallen. Menselijk weefsel heeft immers antigene plaatsen die zeer gelijkaardig zijn aan deze op voedsel, bacteria, parasieten, candida of schimmels .

Zo starten waarschijnlijk autoimmuunziekten: Rheumatische arthritis, lupus, multiple sclerose, thyroiditis en vele andere in de reeks van zogenaamde “ongeneeslijke” ziekten.

>> EMAIL

Advertisements

About quinten

Practitioner of Specialized Kinesiology, The Netherlands
This entry was posted in leaky gut syndrom, lekkende darm. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s