Gespecialiseerde Kinesiologie – spierspoelmechanisme


Maak een goede werking van het spindle cell mechanism het uitgangspunt van een  goede spiertest. Dit is wat ik geleerd heb van Richard Utt toen ik werd ingewijd/opgeleid in zijn manier van werken. Dus met dank aan Richard!

In de loop van de jaren heb ik natuurlijk mijn eigen werkwijze ontwikkeld en ik raad je aan dat ook jij je eigen methode ontwikkelt. Een ieder van ons is anders, waarom zou jij dat niet erkennen en ook je eigen weg gaan!

Maar als je goed kijkt naar de tekening dan zie je in de spindle cell (“buidel”) in de buik van een spiergroep:
•   een “spiervezel” met een opgebold gedeelte;
•   een slanke “spiervezel”.
(voor de eenvoud is er slechts een van beide getekend in de spindle cell (spierspoelmechanisme).)

Biede vezels zijn omgeven met een zenuwuiteinde voor directe/indirecte communicatie met het centrale zenuwstelsel (CZS).

De werking!
Als de spierbuik wordt samengedrukt, dan wordt het opgebolde gedeelte samengedrukt. Het zenuwstelsel krijgt de melding dat de spier Verkort/Verkrampt is, met als gevolg dat de spiertest “Zwak” test in een streven naar homeostase: Een spierscheuring zou het extreme gevolg kunnen zijn van deze situatie.

Als de spierbuik wordt uitgerekt, dan wordt het slanke gedeelte uitgerekt. Het zenuwstelsel krijgt de melding dat de spier Verlengd/Verslapt is. Het CZS reageert met samentrekken met als gevolg dat de spiertest “Sterk” test in een streven naar homeostase: Een ongecontroleerd spiergebruik zou het gevolg kunnen zijn van deze situatie. >> more

Kinesiologie in Nederland

Advertisements

About quinten

Practitioner of Specialized Kinesiology, The Netherlands
This entry was posted in centraal zenuwstelsel, CZS, gespecialiseerde kinesiologie, kinesiologie, kinesiologie in Nederland, richard utt, spierbuik, spierspoelmechanisme, spiervezel, spindle cell, sterk, zwak. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s